top of page

Kinderen

Groepsopdracht op basisschool

In een kindgesprek of bij KIES bespreken we:

 • hoe om te gaan met loyaliteitsconflicten

 • hoe om te gaan met ambivalente of gemengde gevoelens

 • bij wie je terecht kunt

 • dat je niet de enige bent

 • hoe jij om kunt gaan met de scheiding van je ouders

Kinderen ervaren soms:

 • loyaliteitsconflicten

 • minder goede schoolresultaten of concentratieproblemen

 • zorgen over 'grotemensenzaken'

 • depressiviteit​

 • verdriet of boosheid

 • soms ook voordelen, bijvoorbeeld 2 keer op vakantie of cadeau's

Je kinderen scheiden mee, regel het daarom samen goed!

Ouders willen het beste voor hun kinderen, echter als ouders gaan scheiden is dat vaak een verdrietige gebeurtenis voor kinderen. Zij maken zich zorgen over dat zij moeten kiezen tussen ouders, dat papa of mama verdrietig of boos is of waar ze gaan wonen na de scheiding. Kinderen weten niet hoe hiermee om te gaan. En zij kunnen dit niet zelf oplossen. Gelukkig kunnen kinderen vaak voor vragen en steun bij hun ouders terecht. Soms is er een fijne vriend of familielid waar ze zich fijn voelen.  Doordat kinderen loyaal zijn aan beide ouders kan het ook verwarrend en onzeker zijn om alles met de ouders te bespreken.  Kinderen kunnen daarom bij een scheiding alle extra ondersteuning die zij kunnen krijgen goed gebruiken.

Kinderen vinden KIES heel fijn! Zij zeggen daarover:

Bij KIES gaat het alleen om ons, wat wij vinden en mogen we alles zeggen zonder zorgen dat er iemand boos of verdrietig wordt. 

Eerst wilde ik niet over de scheiding praten, ook niet met mijn ouders terwijl ik wel verdrietig was. Ik wilde mijn ouders niet nog verdrietiger maken.

Ik wist natuurlijk dat meer kinderen gescheiden ouders hebben, maar als je dan bij elkaar zit en erover kunt praten is het fijner. Iedereen begrijpt je meteen.

KIES

Kinderen hebben tijdens een scheiding begeleiding nodig bij het omgaan met alle veranderingen. Voor kinderen en jongeren die de scheiding van hun ouders meemaken bieden wij KIES. 

KIES staat voor Kinderen In Een Scheiding en is een praat -en spelprogramma voor alle kinderen wiens ouders uit elkaar gaan. KIES staat ook voor het recht van kinderen en jongeren om voor zichzelf te kiezen. Voor hun eigen gedachten, gevoelens, wat ze ervaren, wensen en hopen. Kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan hebben vaak veel behoefte om daarover te praten of over te horen, ook al zeggen zij misschien zelf van niet.

KIES wordt in onze praktijken in Eindhoven, Den Bosch en Tilburg aangeboden in kleine groepjes van maximaal vijf leeftijdsgenoten. Je kunt je kind(eren) aanmelden bij onze KIES-coaches Bregje de Jong of Lisa Hermus.

KIES en mediation

Tijdens onze jarenlange ervaring als KIES coach hebben wij meer dan 2000 kinderen gesproken over hoe zij de scheiding van hun ouders ervaren. Deze kennis delen we graag met jullie! In de mediationgesprekken over het ouderschapsplan helpen we jullie afspraken te maken die kinderen en ouders goed vinden werken. Kinderen vinden bijvoorbeeld een extra wissel vaak niet zo vervelend als het maar gezellig en ontspannen gaat. Ook vinden kindren het fijn als ouders ook soms samen nog iets met de kinderen ondernemen of hun verjaardag vieren. Kinderen zijn flexibel als ouders na de scheiding goed met elkaar omgaan. Jullie beste afspraak is om samen ouders te blijven!

Jullie kinderen zijn van harte welkom bij KIES. Als je kind een individueel gesprek fijner vindt dan mag dat natuurlijk ook. Meer informatie vind je ook op Villa Pinedo of op  www.kiesvoorhetkind.nl.

bottom of page