Wat is mediation?
Mediation is het helpen van mensen om afspraken te maken.
Een mediator helpt mensen om samen afspraken te maken. Wat er dan nodig is hangt af van hoe jullie nu met elkaar omgaan, hoe jullie communicatie is, waar je rouwverwerking is van de scheiding waar je middenin zit én of je bereid bent om naar elkaar te luisteren en oplossingen te verzinnen die voor jullie beiden goed is.
​
Als jullie heel goed met elkaar kunnen praten en overleggen dan is de mediation vaak vooral praktisch en zakelijk. Ik help jullie bij het maken van een ouderschapsplan en convenant. Ik geef informatie zodat jullie alle informatie hebben om afspraken te maken. De relatie als ex partner en ouders wordt bevorderd doordat er goede afspraken zijn die rust en zekerheid geven.
Als de communicatie stroef verloopt, er vaak ruzie ontstaat en het juist heel lastig is om met elkaar te praten dan is het nodig om jullie (ook) te helpen eerst beter met elkaar om te gaan. Dat kan door jullie te helpen jullie communicatie te verbeteren, vooral door beter naar elkaar te luisteren en beter te begrijpen wat echt belangrijk voor je is. Pas dán kunnen jullie inhoudelijke afspraken maken.
Iedereen die uit elkaar gaat maakt de rouwcurve door. Soms gaat die voor beide partijen gelijk op, maar vaak niet. Een van de twee wikt en weegt al lang over uit elkaar gaan. Soms probeert diegene juist met nog een nieuw huis of een andere grote stap de relatie 'nieuw leven' in te blazen. De eerste fasen van rouw zijn door diegene in stilte en eenzaamheid doorlopen. De ander wordt pas bij de scheidingsmelding geconfronteerd met het feit dat de ander zo ongelukkig is dat die wil scheiden. Vaak vond diegene echter ook wel dat het 'niet zo lekker liep'.
De rouw komt dan ineens binnen en moet de tijd krijgen, deze is dan zo hevig dat er nog niet meteen ruimte is om de scheiding te regelen.
​
Het verschil in plek in de rouwcurve levert vaak veel onbegrip op. De ene zegt: 'Je wist al lang dat ik niet gelukkig was maar er veranderde niks dus had je dit zelf ook wel aan kunnen zien komen'. De ander zegt: 'Jij hebt er niet alles aan gedaan om onze relatie te redden en nu zet je er ineens een punt achter'.
De basis voor mediation is dat je 1. bereid moet zijn om naar de andere te luisteren ook al heeft die een andere 'werkelijkheid' dan jij. Je hoeft het er niet mee eens te zijn. En 2. bereid moet zijn om samen naar oplossingen te zoeken die voor beiden oké zijn. Ook al is dat niet jouw eerste oplossing.
​
Wil je er samen uitkomen dan is mediation geschikt!